به گزارش پول نیوز،
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با تقدیر از عملکرد بانک سینا پیش بینی کرد: مدیریت جدید بانک سینا این بانک را در تراز بانکی مدرن ارتقا خواهد داد. مهدی غضنفری در چهارمین همایش بین المللی صندوق توسعه ملی که در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد، با اشاره به اینکه ۳۳ درصد سهام بانک سینا متعلق به این صندوق است، گفت: بر اساس تفکرات تیم مدیریتی جدید در بانک سینا، این بانک توانایی تبدیل شدن به بانکی مدرن در خاورمیانه را دارد.
صندوق توسعه ملی
اگرچه این خبر ساده به نظر می رسد، اما اهمیت آن دوچندان است و زمانی به اهمیت این خبر پی می بریم که از جایگاه صندوق توسعه ملی و بانک سینا با خبر شویم. اکنون این سوال پیش می آید که صندوق توسعه ملی چیست، چه اهمیتی دارد و رابطه این صندوق با بانک سینا چگونه است. صندوق توسعه ملی، صندوقی دولتی است که نقش صندوق ثروت ملی ایران را دارد. صندوق توسعه ملی، پس از تجربه ناموفق حساب ذخیره ارزی، بر اساس ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز، میعانات گازی و فراورده های نفتی به ثروت های ماندگار، مولد و سرمایه های زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسل های آینده از منابع نفت و گاز و فراورده های نفتی تأسیس شد.
حساب ذخیره ارزی
اما نکته مهم اینجاست که چرا حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی تبدیل شد. حساب ذخیره ارزی اهدافی نظیر ایجاد ثبات در میزان درآمد های حاصل از فروش نفت خام، تبدیل دارایی های حاصل از فروش نفت خام به دیگر انواع ذخایر و کاهش تلاطم های ارزی داشت. به عنوان مثال سرمایه گذاری در میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یکی از موارد قابل استفاده از صندوق ذخیره ارزی است. بر اساس قوانین برنامه سوم و چهارم توسعه، دولت در صورتی مجاز به برداشت از این حساب بود که درآمد ارزی حاصل از صادرات نفت خام نسبت به ارقام پیش بینی شده کاهش پیدا کند. همچنین برداشت از حساب ذخیره ارزی برای تأمین کسری ناشی از عواید غیرنفتی بودجه عمومی ممنوع بود.
بیشتر بخوانید:
فلسفه شکل گیری حساب ذخیره ارزی در ایران بیشتر در راستای تعدیل فشار های ناشی از نوسان قیمت نفت بر اقتصاد ملی بود تا ایجاد حساب پس انداز برای نسل های آینده کشور و حاکمیت این نگرش بر دیدگاه دولتمردان و برنامه ریزان کشور، نحوه عملکرد این حساب را به صورت مستقیم تحت تأثیر قرار داد. طرح ایجاد حساب ذخیره ارزی در قالب ماده ۶۰ قانون برنامه سوم توسعه کشور در سال ۱۳۷۹ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و به دنبال آن، آیین نامه اجرایی آن نیز در آبان همان سال، از سوی هیات وزیران به تصویب رسید.
عملکرد حساب ذخیره ارزی
اگرچه حساب ذخیره ارزی با نیت خوبی تاسیس شد، اما انحراف در این حساب باعث شد تا حساب به صندوق تبدیل شود تا بتوان برداشت از آن را مشروط کرد. کافی است بدانیم دولت احمدی نژاد حساب ذخیره ارزی را با مقدار قابل توجهی موجودی از دولت محمد خاتمی تحویل گرفت و همزمان سیر صعودی قیمت نفت به نحو بی سابقه ای ادامه یافت. همسویی مجلس هفتم با دولت احمدی نژاد راه را برای استفاده بیشتر از این حساب هموار کرد و انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی از سوی احمدی نژاد، نظارت بر برداشت های دولت از این حساب و چگونگی هزینه کرد آن را به حداقل رساند و کار بجایی رسید که محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۷ موجودی حساب ذخیره ارزی را محرمانه اعلام کرد. در حالی که کارشناسان خواستار تغییر در ترکیب هیئت امنای حساب ذخیره ارزی، برای کاهش قدرت دولت دربرداشت از آن شدند، محمود احمدی نژاد هیات امنا را منحل و اختیارات آن را به کمیسیون اقتصادی دولت واگذار کرد. این اقدام به تلاش وی برای برداشت راحت تر از حساب ذخیره ارزی تعبیر شد.
اولین اطلاع رسانی تاسف بار
در شرایطی که هیچ کس اطلاع دقیقی از حساب ذخیره ارزی نداشت، دولت دهم رفت و اولین اطلاع رسانی رسمی در خصوص صندوق ذخیره ارزی، در دولت یازدهم در ۲۲ مهر ۱۳۹۲ انجام شد و حسن روحانی به صراحت خالی بودن حساب ذخیره ارزی را مطرح کرد.
اهمیت صندوق و بانک
زمانی به اهمیت صندوق توسعه ملی بیشتر پی می بریم که بدانیم بر اساس تاکید مهدی غضنفری، صندوق با دوشرط سود بالا و ریسک پایین همچنان تسهیلات می دهد. وی با تاکید بر اینکه صندوق توسعه ملی دو موضوع را در تسهیلات دهی یا مشارکت مد نظر قرار می دهد گفت: موضوع اول این است که صندوق باید سودآوری خوبی از مشارکت یا تسهیلات دهی داشته باشد و نکته دوم این که ریسک پروژه پایین باشد. وی ادامه داد: در گذشته صندوق صرفاً تسهیلات می داد، اما کاری که صندوق در بخش سرمایه گذاری می کند، بنگاه داری نیست بلکه سرمایه گذاری صندوق، سرمایه گذاری غیرمداخله ای است.
نقش بانک سینا در صندوق
هنگامی که این اهداف از سوی رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی مطرح می شود و مهدی غضنفری اعلام می کند که ۳۳ درصد سهام بانک سینا را دارد، تازه متوجه اهمیت بانک سینا در اقتصاد کشور می شویم. به عبارت بهتر صندوق توسعه ملی با خرید این اندازه از سهام بانک سینا، مشخص می کند که بانک سینا چقدر در اقتصاد کشور به ویژه صندوق توسعه ملی موثر است. تاکید رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی بر سودبالا و ریسک پایین، نشان می دهد که بانک سینا توانسته هر دو گزینه را پاس کند و جذابیت لازم برای صندوق را ایجاد کرده که منجر به خرید ۳۳ درصد سهام بانک سینا شده است.
تجلیل معنادار
اما اتفاقاتی که در چهارمین همایش بین المللی صندوق توسعه ملی رخ داد، نشان می دهد که بانک سینا چقدر اهمیت دارد. چرا که در بخش تجلیل از حامیان این همایش که با محوریت «نقش صندوق توسعه ملی در اجرای برنامه هفتم توسعه کشور» برگزار شد، از بانک سینا تقدیر به عمل آمد که علی ابدالی، سرپرست بانک سینا، این تقدیرنامه را از مهدی غضنفری، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی، دریافت کرد.