به گزارش پول نیوز،
از آنجا که تولید با رویکرد های سلیقه ای، ابزار های گوناگون، قوانین دست و پا گیر، موازی کاری و بسیاری موارد دیگر تهدید می شود، لازم است بررسی های دقیقی صورت پذیرد. آنچه بیش از همه مانع تراشی می کند، عنوان گسترده و همه گیر موانع تولید است، عنوانی که باعث شد طرح رفع موانع تولید از سوی نمایندگان مجلس یازدهم تهیه و با اکثریت قاطع آرای نمایندگان تصویب شود. اگرچه موانع شناسایی و قوانین برای رفع آن ها تصویب شد و حتی تسهیل کسب و کار در دستور کار قرار گرفت، اما همچنان این موانع دست و پاگیر وجود دارد.
معدن جایگزین نفت
در حالی که سال ها نسبت به اقتصاد نفتی انتقاد های گسترده ای صورت می گیرد، همچنان جایگزین مناسبی برای اقتصاد نفتی وجود ندارد و بخش اصلی درامد های ارزی کشور، از حوزه نفت تامین می شود. با این وصف بر اقتصاد بخش معدن تاکید شد و بار ها رهبر انقلاب بر اقتصاد معدن به عنوان جایگزین مناسبی برای اقتصاد نفتی یاد کردند.
جایگاه مس ایران در جهان
اما این سوال با جدیت مطرح است که کدام بخش معدن باید و می تواند جایگزین صنعت نفت شود. اگر معادن سنگ آهن را به عنوان گزینه ای مناسب در نظر بگیریم، بی راهه نرفته ایم. واقعیت این است که صنعت فولاد به اندازه ای توسعه یافته که ایران رتبه دهم را در بین تولیدکنندگان فولاد جهان دارد، رتبه ای که البته سخت بدست نیامده و جای تقدیر دارد. اما بررسی شرایط مس نشان می دهد که مس در بین تمامی صنایع کشور، از ارزشمندی ویژه ای برخوردار است. معادن مس ایران به اندازه ای غنی و گسترده است که توانسته رقبای بسیاری را پشت سر بگذارد و این روند را با قدرت ادامه می دهد به نوعی که ایران رتبه پنجم جهان را در صنعت مس بخود اختصاص داده است. رتبه ای که با اکتشافات دیگر، هر لحطه می تواند تغییر کند و جایگاه ایران را در جهان ارتقا بخشد.
بار جهش تولید بر دوش مس
از آنجا که سالهاست از تهدید تحریم ها رنج می بریم، باید به خودکفایی دست یابیم و برای تحقق این مهم، باید به تولید داخل توجه ویژه ای بدهیم. به همین دلیل رهبر انقلاب سالهاست در نامگذاری سالها، از عنوان تولید استفاده می کنند و سال ۱۴۰۳ را با رویکرد متفاوتی نامگذاری کردند، به نوعی که باید از مرز افزایش عبور کنیم و به جهش در تولید برسیم. ظرفیت معادن مس و صنایع پایین دستی نشان می دهد که بار جهش تولید بر دوش صنایع مس کشور گذاشته شده است.
رفع آیین نامه های مانع رشد
بی شک تولید با موانع گسترده ای رو به رو است که بنابر انتقاد های گسترده و مستمر کارفرمایان و سرمایه گذاران، قوانین موازی و آیین نامه های سلیقه ای در صدر آن ها قرار دارد. به همین دلیل مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران که در جلسه تولید مجتمع مس شهربابک حضور یافته بود، با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در زمینه تولید گفت: هر آیین نامه مانع رشد تولید، باید اصلاح شود و همه امکانات کشور باید پشتیبان تولید باشد.
بیشتر بخوانید:
برای آنکه جهش تولید اجرایی شود، باید اتفاقات ویژه ای صورت پذیرد. اینکه روند تولید گذشته استمرار داشته باشد، کارگشا نیست و برای تحقق جهش تولید، باید طرح های توسعه تعیین و با دقت و سرعت اجرایی شود. به همین دلیل حسین مدرس خیابانی مهمترین رسالت شرکت ملی صنایع مس را تولید دانست و گفت: تولید یک مولفه اقتدار برای هر کشوری محسوب می شود و امروزه با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در زمینه تولید، تلاش و اولویت ما رشد تولید و پیشبرد و سرعت بخشیدن به تکمیل طرح های توسعه شرکت ملی صنایع مس است.
اشتغال بزرگترین مسوولیت اجتماعی
شرکت ها علاوه بر وظایف اصلی که در اساسنامه برای آن ها تعریف شده، مسوولیت اجتماعی در قبال مردم بومی دارند که در آن منطقه فعالیت می کنند. اگرچه مسوولیت های اجتماعی در قالب مدرسه سازی، راهسازی، اجرای طرح های محیط زیستی و… تعریف می شود، اما برخی مسوولیت های اجتماعی همچون اشتغالزایی، ارتباط مستقیمی با تولید دارد. در این رابطه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با تاکید بر لزوم انجام مسوولیت های اجتماعی گفت: ایجاد اشتغال در یک منطقه بزرگترین خدمت و مسوولیت اجتماعی است. وی ادامه داد: انجام مسوولیت های اجتماعی، بیشتر در گرو انجام طرح های توسعه و رشد تولید است و تمام تلاش و تمرکز پرسنل باید بر رونق و رشد تولید متمرکز باشد تا زمینه برای خدمت بیشتر به مردم در قالب انجام مسوولیت های اجتماعی فراهم شود.
بومی سازی در اولویت
برای آنکه تولید به معنای واقعی صورت پذیرد، لازم است عوامل تولید در کنار هم قرار گیرد. سرمایه، ماشین آلات، نیروی انسانی و بسیاری گزینه های دیگر می تواند تولید را محقق کند. اما تحریم ها مانع بزرگی برای تامین ماشین آلات است. به همین دلیل سالهاست بر بومی سازی تاکید شده و دانش فنی به کمک تولید آمده و در قالب مهندسی معکوس توانسته ایم موانع و کاستی ها را برطرف کنیم. در این رابطه مدیرعامل شرکت ملی مس ایران با تاکید بر بومی سازی و تکیه بر توان داخلی گفت: مهمترین وجه بومی سازی، خودباوری است وخوشبختانه مجتمع مس شهربابک در حوزه بومی سازی قطعات پیشگام است. وی با تاکید بر انتقال تجربه بومی سازی مجتمع مس شهربابک به سایر مجتمع ها گفت: باید پیگیری های لازم برای یکپارچه سازی زنجیره تامین صورت پذیرد.