به گزارش پول نیوز،
برگزاری مراسم سالگرد و سالروز برای کشورها، شرکت ها و موسسات از اهیت ویژه ای برخوردار است. این مراسم فرصتی برای تشریح موفقیت ها و دستاوردهاست. بنابر این هر مدیری در هر عرصه، در صورتی رای به برگزاری سالگرد یا سالروز تاسیس می دهد که در دوره مدیریتی توفیقات چشمگیری بدست آورده یا حداقل در مرز بحران قرار نگرفته باشد. مدیران موفق مراسم سالروز را با دعوت از مسوولان به ویژه مسوولان مرتبط آن حوزه برگزار می کنند، چرا که در حضور مدیران آگاه و متخصص بهتر می توان به تشریح عملکرد پرداخت و نظر داد.
فال نیک برای گام نوزدهم
بیمه دی نیز با فرارسیدن نوزدهمین سالروز تأسیس شرکت، مراسمی درخور توجهی برگزار کرد که در این مراسم رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران، رییس کل بیمه مرکزی ج. ا. ا، دبیرکل سندیکای بیمه گران ایران، فعالان و پیشکسوتان صنعت بیمه، مدیران عامل سابق بیمه دی، مدیران ارشد، کارکنان، شبکه فروش و برخی از ذی نفعان و مشتریان شرکت بیمه دی حضور داشتند. مدعوین این مراسم نشان می دهد که مدیریت بیمه دی به قدرشناسی از مدیران گذشته اعتقاد وافر دارد و برخلاف بسیاری از رویکرد های مدیریتی که بر پایه تخریب مدیران گذشته به تعریف و تمجید از عملکرد خود می پردازند، طاهر موهبتی در جمع مدیران گذشته و حال بیمه دی ظاهر شد.
تاکید بر سودآوری پایدار
مدیرعامل بیمه دی در مراسم نوزدهمین سالروز تاسیس شرکت گفت: از جمله وظایف ما در قبال سهامداران معظم بیمه دی که خانواده ی بزرگ ایثار و شهادت هستند، سودآوری پایدار است. طاهر موهبتی به تشریح راهکار ها و ابزار های دستیابی به سودآوری پایدار پرداخت و گفت: سودآوری پایدار تنها با فروش خوب و با کیفیت، و در نظر داشتن مدیریت هزینه ها محقق می شود.
رضایت مشتریان در دستور کار
موهبتی با تاکید بر اهمیت فروش بیمه نامه برای شرکتهی بیمه گفت: در فروش بیمه نامه، آن چه می بایست مورد دقت و توجه قرار گیرد، رضایت مندی مشتریان است. وی تاکید کرد: رضایت مندی بیمه شدگان و مشتریان در بیمه دی، یک اصل اساسی است. مدیرعامل بیمه دی در ادامه، به بیان توفیقات و دستاورد های این شرکت به ویژه در حوزه ی فروش پرداخت و این امر را، حاصل تلاش تمامی ارکان و اجزای شرکت در ستاد، شعب و شبکه ی فروش بیمه دی برشمرد و آن را شایسته ی قدردانی دانست.
بیشتر بخوانید:
ریل گذاری بیمه دی بر کیفیت، مشتری مداری و نتیجه گرایی
راهکار های فناورانه
موهبتی از اهمیت حرکت های نوآورانه و فناورانه در صنعت بیمه خبر داد و گفت: حرکت نوآورانه ی بیمه دی در ارایه ی راهکار های فن آورانه، جهت افزایش رضایت بیمه شدگان، به ویژه جامعه ی معزز ایثار و شهادت از جمله برنامه ها و افتخارات بیمه دی است و باید این روند با جدیت ادامه داشته باشد.
پرداخت خسارت های سنگین
رییس کل بیمه مرکزی با تاکید بر اینکه عرصه فعالیت شرکت های بیمه بسیار گسترده است گفت: در حال حاضر ۴۱ شرکت بیمه تجاری در کشور فعال هستند که یکی از ان ها کاملا دولتی و بقیه کاملا خصوصی یا نیمه دولتی هستند. علی استاد هاشمی از ظرفیت بالای شرکت های بیمه در رونق اقتصادی به ویژه اشتغالزایی خبر داد و گفت: بالای ۳۰۰ هزار نفر در تخصص های مختلف در بیمه های فعال در حال کار هستند. رییس کل بیمه مرکزی با اشاره به اینکه در سال جاری پرداختی خسارت به مردم توسط بیمه عدد قابل توجهی بوده گفت: در سال جاری بیش از ۷۶ هزار میلیارد تومان حق بیمه از مردم دریافت شده که ۸۵ درصد آن در قالب خسارت به مردم بازگشت داده شده است.