24 شهریور 1403 - 22:12

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو

خروج از بنگاهداری در دستور بانک ایران زمین

بانک ایران زمین خروج از بنگاهداری را با جدیت در دستور کار قرار داده تا اطاعت از قانون و توجه به رهنمودهای بزرگان را به نمایش گذاشته باشد.

به گزارش پول نیوز، خروج از بنگاهداری در دستور بانک ایران زمین

سالهاست نظام بانکی به اشکال گوناگون مورد انتقاد قرار می گیرد. اینکه این انتقادات تا چه اندازه درست یا مغرضانه است، نیازمند بررسی همه جانبه و در نظرگرفتن پاسخ هایی است که نظام بانکی به انتقاد ها دارد. اما در کشوری که قانون حاکم است و همگان مدعی قانونمنداری هستیم، اجرای قانون بر تصمیمات سلیقه ای و شخصی اولویت دارد.

انتقاد از بنگاهداری

یکی از مواردی که در مورد بانک ها مطرح می شود، بنگاهداری بانکهاست که بار ها با انتقاد رو به رو شده و خروج از آن مورد تاکید قرار گرفته است. حتی رهبر انقلاب نیز بر این مهم تاکید کردند. همچنین دولت سیزدهم نیز بر خروج بانک ها از بنگاه داری و بازگشت و تمرکز بر انجام وظایف ذاتی بانک اصرار دارند.

دور شدن از وظایف بانکی

منتقدان به عملکرد نظام بانکی، یکی از ایرادات نظام بانکی را دور شدن از وظایف ذاتی خود می دانند و معتقد هستند ورود به بنگاه داری عملکرد بانک را تحت تاثیر قرار می دهد. اکنون بسیاری از بانک ها در صنایع و فعالیت های اقتصادی نقش تعیین کننده ای دارند، صنایعی که ارتباط و تناسبی با حوزه بانک و بانکداری ندارند. از سوی دیگر بخش خصوصی توان مقابله با نظام بانکی را ندارد و چنانچه بانک ها از بنگاهداری خارج شوند، بخش خصوصی توانمند می تواند در بسیاری از عرصه ها حضور تاثیرگذاری داشته باشد.

وظایف بانکداری

برای آنکه هر بخشی وظایفی را انجام دهد، قانون برای آن محدوده تعریف کرده که حرکت در آن مسیر تاثیرگذار است. بانک نیز باید در عرصه پول، اعتبار، اوراق و نقل و انتقال مالی به روش های گوناگون عمل کند. اما بررسی صورت مالی بانک ها نشان می دهد که بخش قابل توجهی از دارایی بانک ها که باید تحت عنوان اعتبار و اوراق در خدمت وظایف ذاتی بانکداری باشد، در قالب زمین، ماشین آلات، بنگاه، شرکت و… درآمده که از ماهیت ذاتی بانک فاصله دارد.

اهداف مورد نظر

اگر بر خروج بانک ها از بنگاهداری تاکید می شود، باید اهدافی تعیین شود که به محدود کردن بانک ها به آن دست یابیم. بنابر این خروج بانک ها از بنگاه داری و تمرکز بر وظایف بانکداری، باید توفیقاتی برای نظام بانکی و رونق اقتصادی کشور رقم بزند. اهداف تحقق واگذاری بنگاه های متعلق به بانکها، باید به بهره وری بنگاه های واگذار شده منجر شود و بانکداری به جای بنگاه داری محقق شود. نکته دیگر اینکه بنگاهداری بانک ها در تحریم ها نقش آفرین هستند. از آنجا که بسیاری از بانک ها مورد تحریم قرار گرفته اند، بنگاه های تحت پوشش این بانک ها نیز شامل تحریم می شوند، در صورتی که اگر این بنگاه ها از پوشش بانک خارج شوند، می توانند در خرید مواد اولیه و ماشین آلات بدون چالش اقدام کنند و برای انتقال ارز نیز مشکلات کمتری داشته باشند. نکته دیگر اینکه منتقدان نظام بانکی اصرار دارند چنانچه بانک ها املاک و مستقلات خود را واگذار کنند، املاک رها شده می تواند به چرخه مسکن و ساخت و ساز وارد شود، چالش های این بخش تا حدودی مدیریت می شود و بر شاخص های کلان اقتصادی تاثیر می گذارد.

 

بیشتر بخوانید:

مدیریت اقتصاد با هدایت سرمایه های سرگردان

خصوصی سازی نه خصولتی

اگر بانک ها را وادار می کنیم نسبت به واگذاری بنگاه ها اقدام کنند، باید این را در نظر بگیریم که قرار نیست بنگاه های تحت مالکیت بانک ها را به بخش خصولیتی واگذار کنیم، زیرا در این صورت نه تنها از اهداف اصلی دور شده ایم، بلکه با تحمیل این سیاست به بانکها، چالش جدیدی را رقم می زنیم.

نقدینگی در خدمت بانک

نکته مهمی که از واگذاری بنگاه های اقتصادی رخ می دهد، نقدینگی است که به بانک وارد می شود. سوال اینجاست که این نقدینگی در کجا به جریان خواهد افتاد. بی شک باید برای منابع ایجاد شده از طریق واگذاری بنگاه های اقتصادی برنامه ریزی مهمی صورت پذیرد. اینکه بانک با فروش یا واگذاری بنگاه های خود، سود علی الحساب مشتریان را پوشش یا میزان تسهیلات پرداختی را افزایش دهد، مانند یک مسکن عمل می کند و تغییر یا بهبودی در روند کار صورت نخواهد گرفت. بهتر است منابع ایجاد شده از واگذاری بنگاه ها، صرف بهبود شاخص هایی، چون کفایت سرمایه و خروج بانک ها از زیان دهی شود.

واگذاری بنگاه ها

یکی از بانک هایی که همواره بر قانونمداری حرکت کرده، بانک ایران زمین است. از آنجا که خروج بانک ها از بنگاهداری به یک مطالبه کلان تبدیل شده و از عالی ترین مقام کشور تا مردم عادی بر این مهم اصرار دارند، بانک ایران زمین اقدام به برگزاری مزایده برای فروش ۴۴ مورد از املاک، دارایی و مستقلات خود کرده است. در این رابطه شرکت پشتیبانی و فروش ابنیه حافظ (سهامی خاص) به نمایندگی از بانک ایران زمین این املاک را که در شهر های سراسر کشور قرار دارد، با شرایط نقدی از طریق مزایده عمومی بفروش می رساند.

باید منتظر ماند و دید

اکنون باید منتظر ماند و دید عاقبت این واگذاری ها چه می شود و کسانی که معتقد هستند اگر بانک از بنگاهداری خارج شود، مملکت گل و بلبل می شود، آیا محقق خواهد شد و آیا درست بوده که چالش های کشور بدلیل بنگاهداری بانکهاست؟ با روندی که بانک ها در واگذاری بنگاه های اقتصادی در پیش گرفته اند، چه کسی تعهد می کند چالش ها برطرف شود؟

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

5062295
5055451
همچنین بخوانید
آخرین اخبار