به گزارش پول نیوز،
«مایکل روبین» یکی از مقامات سابق پنتاگون در مقاله ای در موسسه آمریکن اینترپرایز، با زیر سوال بردن ادعای گروهک منافقین (مجاهدین خلق) مبنی بر اینکه «بزرگ ترین گروه اپوزیسیون ایران» است، از ایدئولوژی «شدیدا ضد آمریکایی»، عمل به عنوان یک «فرقه» و «وضعیت مالی نامشخص» این گروه نوشته است. روبین این مقاله را در مارس ۲۰۲۳ یعنی حدود ۱۱ سال پس از خروج منافقین از فهرست سازمان های تروریستی ایالات متحده آمریکا نوشته، اما نه او که در پنتاگون فعالیت داشته و نه هیچ روزنامه نگار و تحلیلگر دیگری تا به امروز موفق به کشف شبکه مالی این گروهک در غرب نشده است.
منافقین دهه هاست که ادعا می کنند منابع مالی آن ها از سوی هواداران شان تامین می شود. منافقین پس از اینکه در دهه ۹۰ میلادی، وزارت امور خارجه آمریکا در فکت شیتی درباره مجاهدین خلق، از حمایت عراق از این گروهک برای حمله به ایران نوشت، مسعود رجوی در ۲۷ فوریه ۱۹۹۲ نامه ای به همیلتون، رئیس کمیته فرعی اروپا و خاورمیانه کنگره نوشت و مدعی شد که هزینه های شاخه نظامی اش «توسط مردم ایران تامین مالی» می شود. این ادعا در برهه های مختلف به اشکال گوناگونی مطرح شده است. نمونه اش اظهارنظر علی صفوی، عضو کمیته موسوم به روابط خارجی شورای ملی مقاومت که بازوی سیاسی سازمان منافقین است. او ادعا کرده بودجه کمپین حامی مجاهدین خلق از ایرانیان آمریکایی تامین می شود، اما این ادعا را هم گزارش ها و هم شهادت های مختلفی در مورد منابع ثروتمند این گروه رد می کنند. در این گزارش به بررسی منابع درآمدی منافقین و همچنین شرکت های پوششی غربی و شرقی که به این گروهک کمک مالی می دهند، پرداخته ایم.
منابع مالی از کجا می آید؟
پس از تغییر فاز گروهک منافقین، این گروه نیاز به درآمد برای اقدام علیه ایران داشت. اخاذی از خانواده اعضای منافقین، فروش نشریه در غرب، فروش اطلاعات محرمانه به عراق، لیبی، عربستان، رژیم صهیونیستی و سایر کشور ها و سرقت از فروشگاه های زنجیره ای غربی و حتی دانشگاه ها، بخشی از راهکار برای تامین نیاز های مالی منافقین بود. اما هزینه های این گروه بسیار بیشتر از این شیوه های درآمدزایی بوده است.
۱- موسسات خیریه
یکی از نخستین راهکار ها برای درآمدزایی قابل توجه، تاسیس انجمن های خیریه با ادعای کمک به کودکان بی بضاعت و خانواده آن ها در ایران بود. مجید تفرشی، پژوهشگر در مستندی چند قسمتی با نام «خیریه اشرف» به بررسی این موضوع پرداخته است. او پس از آزادسازی نزدیک به ۶ هزار سند در موسسه چریتی کامیشن که یکی از نهاد های مردم نهاد و ناظر بر موسسات خیریه در انگلیس است، به بررسی این اسناد پرداخت و متوجه شد بخشی از این اسناد مربوط به موسسه خیریه ای به نام «ایران اید» (IranAid) است که تلاش می کرد به کودکان و خانواده های بی بضاعت در ایران و مناطق مرزی ایران کمک کند: «متوجه شدم که این موسسه خیریه پوشالی است و محلی برای کلاهبرداری و انتقال پول از اروپا به عراق و برعکس است. در حقیقت این موسسه، پوششی برای [تشکیلاتی موسوم به]شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق بود.» ایران اید، از ۲۹ شهریور ۱۳۶۲ (۲۰ سپتامبر ۱۹۸۳) فعالیت خود را آغاز کرده بوده بود. منافقین انجمن های خیریه دیگری به بهانه حمایت از کودکان ایرانی در شهر های مختلف کشور های اروپایی و آمریکا همچون CHR در لس آنجلس تاسیس کرده بودند و از این طریق نیز مبالغ قابل توجهی به دست آوردند.
در جریان «عملیات تئو» بازرسان پلیس مقادیر زیادی پول نقد کشف کردند که از طریق شبکه های «کثیف» در سراسر جهان در گردش بودند. در این عملیات، در ۱۷ ژوئن ۲۰۰۳، پلیس مریم رجوی به همراه چندین تن از اعضای سازمان را به جرم پولشویی دستگیر کرد؛ هر چند مریم رجوی ۱۷ روز بعد با خودسوزی عوامل منافقین آزاد شد، اما شواهدی در این پرونده در دادگاه استیناف پاریس ثبت شده که نشان می داد طی این عملیات پلیسی، «بیش از هشت میلیون دلار» آمریکا که متشکل از اسکناس های صد دلاری بوده در چمدان های واقع در ساختمان مجاور اقامت مریم رجوی مشهور به فرزانه هاتفی مروتی کشف شده است. همچنین در این عملیات پلیسی بیش از ۳۵ بشقاب ارتباطات ماهواره ای، ۲۰۰ دستگاه کامپیوتر و ۹۹ دستگاه جی پی اس با اهداف نظامی که امکان نفوذ تروریست های مجاهدین خلق از عراق به خاک ایران را فراهم می کرد و همچنین تجهیزات تشخیص و ردیابی و مدارک تسلیحاتی و عملیاتی این سازمان در ایران نیز به دست پلیس فرانسه افتاد.
براساس اطلاعات منتشرشده توسط اداره ضدجاسوسی فرانسه، اعضای خاصی از طرف سازمان درگیر فعالیت های مالی مشکوک هستند: «بررسی حساب های برخی از اعضای سازمان این پیچیدگی را نشان می دهد. مبالغ هنگفتی که این افراد درگیر و مدیریت می کنند بسیار بیشتر از درآمد حرفه ای خودشان است. آن ها در واقع حداقل تا آنجا که به مقامات مالیاتی و نهاد های اجتماعی مربوط می شود، معمولا بدون هیچ حرفه یا فعالیت تجاری واقعی هستند.» اطلاعات بسیاری از منابع در مورد جریان این وجوه بین شبکه های حساب های بانکی، یک دایره بسته را نشان می دهد که نفوذ و ارزیابی آن دشوار است. تحقیقات اف بی آی در سال ۲۰۰۴ از فعالیت های مخفیانه این گروهک در تامین منابع مالی پرده برداشت.
براساس این گزارش، پول جمع آوری شده توسط موسساتی در لس آنجلس و واشنگتن دی سی از طریق یک عملیات پیچیده بین المللی پولشویی از حساب های ترکیه، آلمان، فرانسه، بلژیک، نروژ، سوئد، اردن و امارات متحده عربی به خارج از کشور منتقل شده است. با وجود گزارش های متعدد تخلف در سال ۱۹۹۵، سایر نهاد های خیریه در انگلیس به فعالیت های این موسسه مشکوک شده، ولی متوجه حمایت دولت از این موسسه می شوند. بر همین اساس آن ها خود دست به کار شده و کشف کردند که فعالیت های این موسسه برای تامین فعالیت های تروریستی و یک سازمان نظامی است. با این وجود تا کمی پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ ایران اید به فعالیت خود ادامه داد و به جمع آوری پول در کشور های اروپایی مشغول بود. در آن زمان پس از زیر نظر گرفتن شدیدتر نقل و انتقال پول در کشور های غربی، کمیسیون نظارت بر خیریه های انگلیس Charity Commission for England and Wales پس از یک سال تحقیقات، دستور بستن این خیریه و حساب های آن را صادر کرد. همچنین دادگاه عالی آلمان پس از تحقیقاتی که نشان داد سازمان مجاهدین خلق به طور متقلبانه برای کودکان پول جمع آوری کرده است، چندین خانه امن و مجتمع های آن ها را تعطیل کرد.
روزنامه لوموند چاپ فرانسه در فوریه ۲۰۰۵ با استناد به نتایج تحقیقات درباره مجاهدین خلق، از «یک شبکه پولشویی» گفت و نوشت که تحقیقات بازپرس های فرانسوی مشخص ساخته که در سال ۲۰۰۲، مجاهدین خلق توانسته است «بیش از ۱۹ میلیون دلار از طریق شبکه های مالی گسترده خود در سراسر جهان به فرانسه و سایر کشورها» منتقل کند. بازپرس های قضایی معتقد بودند آن ها این منابع را از طریق انجمن پوششی IranAid و با ادعای کمک به کودکان بی سرپرست در ایران و پولشویی از فرانسه و انتقال پول از آلمان، روسیه و سوئیس صورت داده است.
بیشتربخوانید
هزینه های هنگفت گروهک تروریستی منافقین چگونه تامین می شود؟
۲- نفت عراق
در سال ۱۹۸۶ مسعود رجوی، دعوت صدام را به منظور نقل مکان به عراق برای پیوستن به نیرو های ارتش صدام و مبارزه با ایران پذیرفت. صدام برای منافقین امکانات لجستیکی و مالی را فراهم کرد. منافقین چندین مجتمع در عراق تاسیس کرده و اعضا و حامیانش را به عراق منتقل کرد. رجوی «ارتش آزادیبخش ملی» (NLA) را تاسیس کرد و در کنار صدام، علیه ایران جنگید. براساس پژوهش های انجام گرفته و اعترافات منافقین، صندوق مالی این گروه در عراق مملو از دلار های نفتی شد. مریم سنجابی، یکی از اعضای سابق شورای نخبگان سازمان مجاهدین خلق گفته که براساس توافقاتی که در سال ۱۹۸۷ بین مجاهدین خلق و مقامات عراقی منعقد شد، توافق شد علاوه بر تسلیحات، درآمد های حاصل از فروش «روزانه ۵۰ هزار بشکه نفت» به مجاهدین اختصاص پیدا کند. در سال ۱۹۹۵ و پس از حمله عراق به کویت و تحریم این کشور، مجاهدین نفت عراق را به بازار های خارجی قاچاق می کرد و با پولشویی این منابع را به عراق بازمی گرداند یا در اروپا هزینه اقداماتش می کرد. این گروه علاوه بر موسسات خیریه ای که در سراسر جهان داشت، از ظرفیت شرکت های تاسیس شده خود برای فروش نفت عراق استفاده کرد. به گفته سنجابی، «رجوی در آخرین دیدار خود با صدام حسین در آگوست ۲۰۰۰ از صدام خواست تا براساس اسناد و نامه ها سهم نفت منافقین را تا ۱۰۰ هزار بشکه در روز (۳ میلیون بشکه در ماه) افزایش دهد. رجوی سهم نفت خود را به صورت کوپن دریافت کرد که سپس به اروپا فرستاده شد تا به دلار تبدیل شود.»
۳- عتیقه جات
مسعود خدابنده، مسئول سابق تیم حفاظتی منافقین، سال ۲۰۱۸ در مصاحبه ای با خبرگزاری اردنی البوابه یکی از راه های پنهانی که سعودی ها از طریق آن به تامین مالی این گروهک کمک می کردند را افشا کرد. او گفت که طلا و سایر کالا های با ارزش مانند ساعت های رولکس از عربستان سعودی به بغداد ارسال شده و سپس توسط تاجران سعودی در بازار های سیاه در پایتخت اردن و عمان به فروش می رسید. درآمد حاصل از این معاملات پس از آن در حساب های خارجی مرتبط با مجاهدین خلق قرار می گرفت و برای تامین اعتبار عملیات آن ها استفاده می شد. او به البوابه گفت که شخصا بر انتقال اشیای با ارزش از عربستان سعودی به بغداد نظارت داشته است. خدابنده در یک مورد به سه کامیون پر از شمش طلا از عربستان سعودی به بغداد اشاره کرد که توسط دو عراقی و دو سعودی قاچاق شده بود. او گفته که ارزش تقریبی این طلا ها ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.
۴- قاچاق مواد مخدر
یکی از منابع درآمدی گروه های تروریستی قاچاق مواد مخدر، الماس و سلاح در سراسر جهان است. منافقین نیز بخشی از منابع خود را از این طریق تامین می کنند. براساس گزارشی که بنیاد ضد تبهکاری انگلیس از دستگیری این گروه ارائه کرده، این گروه در پرونده قاچاق محموله ۵۰۰ کیلویی هروئین به کشور اوکراین نقش داشته است.
۵- فعالیت های جاسوسی و خرابکارانه
پس از کنفرانس های مطبوعاتی منافقین در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ که در آن به طور عمومی برنامه هسته ای ایران را فاش کردند، منافقین که به علت پیشینه تروریستی علیه نیرو های آمریکایی، در فهرست سازمان های تروریستی آمریکا بودند، مورد حمایت سیاسی این کشور قرار گرفت. منافقین با توجه به اینکه ایرانی بودند و جامعه ایران را به خوبی می شناختند، به سادگی امکان جاسوسی و تخلیه تلفنی و حتی عملیات در ایران را داشتند. بر همین اساس نیز مورد توجه سرویس های جاسوسی غربی و منطقه قرار گرفتند. آن ها در ازای جاسوسی و عملیات در ایران، مبالغ قابل توجهی از سرویس های خارجی دریافت می کردند. پس از انتقال این گروهک به آلبانی، سرویس های غربی، تجهیزات پیشرفته برای عملیات سایبری این گروهک در اختیار آن ها قرار دادند تا ضمن در امان ماندن از تبعات واکنش ایران، ضربه سختی به زیرساخت های کشور بزنند. در حال حاضر بخشی از درآمد های منافقین از طریق چنین عملیات هایی به دست می آید.
پول ها چگونه به منافقین می رسد؟
عناصر جداشده از گروهک منافقین در گفتگو های متعدد، افشا کرده اند که درآمد سازمان مجاهدین خلق از منابع نفتی عراق، در بانک ها و صنایع اروپایی و آمریکایی سرمایه گذاری شده است. با وجود اینکه منافقین از لیست سازمان های تروریستی در آمریکا خارج شده است و می تواند به سادگی در بسیاری از کشور ها فعالیت اقتصادی کند، به دلیل اینکه این منابع صرف فعالیت های تروریستی می شود و افشای سایر فعالیت ها همچون قاچاق مواد مخدر و سایر فعالیت های غیرقانونی آنها، احتمالا با واکنش های سیاسیون و مردم مواجه خواهد شد، این گروهک سعی می کند همچون گذشته بدون افشای شبکه اقتصادی اش، فعالیت های خود را ادامه دهد. شاید یکی از دلایل عدم افشای فعالیت های اقتصادی منافقین، سطح بالای حفاظتی است که سرویس های جاسوسی غربی برای آن ها اتخاذ کرده اند.
در بررسی های خود به اسنادی دست یافتیم که نشان می دهد، علی صفوی، عضو کمیته روابط خارجی شورای موسوم به مقاومت در پاریس، مدیریت این شبکه اقتصادی را برعهده دارد. شورای ملی مقاومت، درواقع بازوی سیاسی منافقین است که در سال ۱۳۶۰ پس از ائتلاف رجوی و بنی صدر موجودیت یافت، اما کمی بعد بنی صدر از آن جدا شد. این تشکیلات دارای کمیته ای تحت عنوان «کمیته روابط خارجی» است؛ کمیته ای که در آن صفوی شبکه ای با نام حامیان تغییر رژیم در ایران تشکیل داده است. این شبکه به طور عمده توسط چهره های ثروتمند مورد حمایت قرار می گیرد که ضمن تامین مالی گروه، به نوعی پوشش ارتباطی سرویس های اطلاعاتی با منافقین بوده و از سوی دیگر زمینه های فعالیت اقتصادی این گروه را برای اقدام علیه ایران فراهم می کند. این شبکه در حوزه های مختلف کاری بین الملل فعالیت می کند و افراد همچنان در قالب کمک های خیریه در آن مشارکت می کنند. صفوی در پاریس ارتباط گسترده ای را با ثروتمندان اروپایی و آمریکایی ایجاد کرده است. او به واسطه این درآمد های مالی توانسته علاوه بر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات در آمریکا و گروه های مختلف در اروپا، با برخی از مرتبطان حزب کمونیست چین نیز ارتباط برقرار کند.
با وجود سطح بالای تدابیر حفاظتی برای جلوگیری از کشف شرکت های وابسته به منافقین و همچنین شرکت های واسطه غربی و شرقی که منابع مالی در اختیار آن ها قرار می دهند، به چند شرکتی که کمک های گسترده ای را در سال های گذشته به منافقین داشته اند، دست پیدا کرده ایم. البته این تنها بخشی از شرکت هایی است که از منافقین حمایت مالی می کنند. با توجه به رسیدگی قوه قضائیه به پرونده منافقین و صدور کیفرخواست برای ۱۰۴ نفر از اعضای ارشد این گروهک از سوی قوه قضائیه، این احتمال وجود دارد که قوه قضائیه یا نهاد هایی که در موضوع منافقین فعالیت دارند، به پرونده شرکت ها و افرادی که با منافقین همکاری می کنند، ورود کنند. سیداسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات در برنامه تلویزیونی «بدون توقف» که به تازگی پخش شد، برای منافقین و حامیان آن ها خط و نشان کشید و گفت منافقین به هر کشوری بروند امنیت نخواهند داشت و برای آن کشور هم ناامنی به بار خواهند آورد.
شرکت گوشت West Coast Prime و غذا های دریایی International Pacific
بنیانگذار و مدیر اجرایی: کرایگ نیکولوف
شهروند: آمریکا
جمهوری خواه
ارزش دارایی: ۱۰۰ میلیون دلار
نیکولوف با رستوران های زنجیره ای Claim Jumper به شهرت رسید و سپس با تاسیس صنایع گوشت West Coast Prime به یکی از تولید کنندگان بزرگ این محصول تبدیل شد. او یکی از تامین کنندگان محصولات برای اعضای شبکه نزدیک به علی صفوی است.
کتابفروشی The Last
مالک: جاش اسپنسر
ارزش دارایی: ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار
جاشش هم بنیانگذار کتابفروشی The Last یکی از ۱۰ کتابفروشی بزرگ جهان و بزرگ ترین فروشگاه کتاب در ایالت کالیفرنیا آمریکاست.
شرکت فیلمسازی Red Granite Pictures
مالک: رضا عزیز (رضا شهریز بن عبدالعزیز)
ارزش دارایی: ۲۵ میلیون دلار
شهروند: مالزی و آمریکا
رضا شهریز بن عبدالعزیز که به رضا عزیز شهرت دارد، در یک خانواده سیاسی در مالزی متولد شده است. مادرش با نجیب رزاک، نخست وزیر سابق مالزی ازدواج کرد و رضا را به فرزندخواندگی قبول کرد. رضا بعد ها شرکت فیلمسازی Red Granite Pictures را تاسیس و در فیلم های هالیوودی بسیاری سرمایه گذاری کرد. در سال های گذشته وزارت دادگستری آمریکا تحقیقاتی را درخصوص نقش شرکت عزیز در رسوایی های مالی مالزی آغاز کرد. در سال ۲۰۱۵ به دنبال یک افشاگری بزرگ شرکت فیلمسازی او متهم شد که میلیون ها دلار از سرمایه های صندوق سرمایه گذاری MDB ۱ را برای خرید دارایی های لوکس نظیر املاک و آثار هنری استفاده کرده است؛ افشاگری ای که موجب برکناری نخست وزیر نجیب شد. در سال ۲۰۱۸ وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد سرمایه گذاری این شرکت در فیلم های نظیر «گرگ وال استریت» و «خانه پدر ۲» از پول های حاصل از صندوق سرمایه گذاری مالزی بوده است.
شرکت جین ول
مدیرعامل: ژیهو لو
ارزش دارایی: ۱۵۰ میلیون دلار
شهروند: مالزی و چین
ژیهو لو در یک خانواده ثروتمند مالزیایی در کشور چین متولد شده است. پدربزرگ او بنیانگذار هلدینگ MWE است که شرکت های قمار، املاک و تولید الکل را زیرمجموعه خود دارد. در ۱۸ سالگی به مدرسه Harrow لندن رفته و آنجا فرصت شبکه سازی با دانش آموزانی از خانواده های ثروتمند و پرنفوذ را پیدا کرده است. او در مدرسه خانواده های متمول و سیاسی در خانواده های عرب غرب آسیا را پیدا کرده است. همچنین در لندن رابطه دوستی خود را با رضا عزیز شکل می دهد. پس از تحصیل در لندن به آمریکا می رود و سپس به مالزی بازمی گردد و شرکت خود را با عنوان جین ول تاسیس می کند. این شرکت در زمینه های سرگرمی، رسانه، درمان، انرژی، منابع طبیعی، حمل ونقل، تولید و ارتباطات فعالیت می کند و در شهر های کوالالامپور، سنگاپور، دبی، نیویورک و لندن شعبه دارد. در سال ۲۰۰۹ زمانی که نجیب رزاک نخست وزیر مالزی شد، او را به عنوان رئیس صندوق سرمایه گذاری مالزی MBD ۱ منصوب کرد. در سال ۲۰۱۶ بعد از رسوایی مالی شرکت، لو به عنوان مغز متفکر آن به پولشویی و اختلاس متهم شد و تحت تعقیب وزارت دادگستری آمریکا قرار گرفت. دادگاه برای یابنده او جایزه ۲۰ میلیون دلاری گذاشت. درحال حاضر موقعیت لو نامشخص است، ولی در سال ۲۰۲۰ الجزیره گزارش داد که او در خانه یکی از اعضای حزب کمونیست چین اسکان دارد.
شرکت سرمایه گذاری گلازر
مدیر اجرایی: آورام گلازر
ارزش دارایی: ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار
شهروند: آمریکا
گلازر، تاجر آمریکایی و فرزند خانواده ثروتمند گلازر در آمریکاست. او مدیر اجرایی این شرکت است که بیش از ۲۰ سال سابقه حضور در حوزه ساخت وساز و املاک را دارد و در آمریکا، کانادا، اروپا و رژیم صهیونیستی فعالیت دارد. آورام تحصیلاتش را در دانشکده حقوق واشنگتن به پایان رساند و ادامه تحصیلاتش را در دانشگاه Peking پکن ادامه داد. شرکت خانوادگی او مالک تیم فوتبال Tampa Bay Buccaneers در لیگ آمریکاست. این شرکت همچنین عمده سهام باشگاه فوتبال منچستریونایتد را در اختیار دارد و فعالیت های گسترده ای را در قالب برنامه های خیریه و سیاسی در کارنامه خود دارد.
گروه هتل های کویو هتل
مسئول اجرایی: توکوتارو اومزاوا
ارزش دارایی: ۳۵ میلیون دلار
شهروند: آمریکا
توکوتارو اومزاوا، مدیر اجرایی هتل های کویو در آمریکاست؛ مجموعه این هتل ها از حامیان بزرگ شبکه علی صفوی است.
منبع: روزنامه فرهیختگان