به گزارش پول نیوز ، پولنیوز – بورس در کشورهای جهان اول یا همان هشت قدرت اقتصادی به علاوه بخش زیادی از اروپا، نقش اول را در تامین نیاز مالی بنگاههای بزرگ اقتصادی و البته مدیریت نقدینگی کشور بازی می کند. به همین دلیل است که بانکها برای رقابت با این بازار بزرگ سعی میکنند از مشوقهای مختلفی همانند کاهش بهره بانکی برای جذب مشتری بهره ببرند اما؛ بازار سرمایه در ایران چنین نقشی را بر عهده ندارد.
به گزارش پولنیوز، بازار سرمایه باید بتواند نقدینگی را از جامعه جذب و در راه کمک به حرکت چرخه اقتصادی مصرف کند از این رو بسیاری از کشورها سعی میکنند راه را برای ورود نقدینگی و البته بنگاههای اقتصادی هموار کنند اما؛ این مهم در کشور ما رخ نمیدهد. در این گزارش سعی می کنیم به برخی از دلایل این اتفاق بپردازیم.
سواد مالی جامعه را افزایش دهید
رامین ربیعی مدیرعامل گروه مالی فیروزه در مورد بازار سرمایه ایران و جذب سرمایههای مردم در این بازار گفت: ورود سرمایههای سرگردان و جذب نقدینگی توسط بازارسرمایه به منظور سرمایهگذاری در اقتصاد و تولید کشور، اتفاق بسیار خوشایندی است اما؛ دغدغه امروز نبود آگاهی و دانش مالی بسیاری از تازه واردها به بورس بوده و باید برای این مهم کاری کرد.
وی افزود: افزایش سواد مالی باید در دستور کار بازار سرمایه قرار گیرد تا سهامداران حقیقی از ورود سرمایهها و پس اندازهای خود به بورس متضرر نشوند.
این فعال بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در هفتههای اخیر، اتفاقاتی در بازار رخ داد که باعث دلسردی بسیاری از سهامداران جز شد. با توجه به محدودیت عرضهها در بورس، رشد تقاضا سبب افزایش قیمت سهام و تشکیل حباب قیمتی در برخی از نمادها شد و در نهایت با اصلاح قیمتها، سرمایهگذاران متضرر شدند این یعنی همان بذر ناامیدی که باعث خروج سهامدار خرد از بازار میشود.
وی تاکید کرد: چرخه ورود و خرید هیجانی سهام توسط تازه واردها و سپس خروج احتمال ایشان همراه با زیان و بیاعتمادی به بازارسرمایه، چرخه معیوبی است.
ربیعی در رابطه با راهکارهای جلوگیری از زیان سهامداران و حفظ نقدینگی در بورس گفت: مهمترین وظیفه قانونگذار و سازمان بورس و رسانههای خبری و تحلیلی، فرهنگسازی صحیح در مورد سرمایهگذاری در بازارسرمایه است؛ تمرکز بر اخبار حاکی از رشد بورس بیآنکه تلاشی برای معرفی ریسکهای بازار صورت بگیرد درست نیست.
وی اضافه کرد: چالش دیگر بازار سرمایه، کمتوجهی به ماهیت اصلی بورس یعنی تامین مالی بنگاههای تولیدی از طریق این بازار است؛ افزایش قیمت سهام منفعتی برای شرکتها ندارد و باید از دوران رشد بازار در راستای کمک به رونق تولید بهره گرفت؛ این دوران، بهترین زمان برای تامین مالی شرکتها از طریق افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران و همچنین عرضههای اولیه است.
سود شرکتها از افزایش قیمت سهام، صفر است
در شش ماه گذشته، بازار سهام کشور، بارها با رشدهای بسیار بالایی رو به رو شده، اما آیا این رشدهای هیجانی سودی برای شرکتهای عضو بازار سرمایه دارد؟
آلبرت بغزیان اقتصاددان در خصوص آثار رشد بازار سرمایه بر فعالیت شرکتهای عضو بورس گفت: افزایش قیمت سهام، تاثیری بر فعالیت بنگاههای تولیدی ندارد مگر آنکه بنگاههای اقتصادی، خود سهامدار شرکت دیگری باشند و از محل افزایش قیمت سهم شرکتهای زیرمجموعه یا سرمایه گذاری هایشان بهره ببرند.
وی افزود: بی شک میتوان از بازار سرمایه در تامین مالی بنگاههای اقتصادی بهره گرفت. استفاده از ظرفیتهای بورس در تامین مالی شرکتهای تولیدی و بنگاههای اقتصادی، نکته مهمی است که معمولا به آن توجهی نمیشود.
بغزیان در خصوص پیش بینی روند بازار سرمایه در نیمه دوم سال گفت: با توجه به بحثهای سیاسی و تحریم و… پیش بینی آینده کار آسانی نیست اما؛ به فرض تثبیت شرایط فعلی و رخ ندادن اتفاق اثرگذار سیاسی، سهمهای شرکتهای گروه فرآوردههای نفتی و پتروشیمی پتانسیل رشد خواهند داشت.
متاسفانه بازار سرمایه ایران هنوز پتانسیل تبدیل شدن به بازار اول جذب نقدینگی را ندارد و گویی هیچ برنامه ایی نیز برای تبدیل بورس به رتبه اول بازارهای سرمایه گذاری کشور و جایگزینی با بازارهایی همانند ارز، طلا و مسکن را ندارد و به همین دلیل است که بانکها همچنان در این فضا میتازند و بهرههای بالایی برای رفع نیاز مالی و کمک به توسعه از بنگاههای اقتصادی طلب میکنند.
در گزارشهای آینده سعی خواهیم کرد با بزرگان بازار سرمایه و اقتصاد کشور هم کلام شده و از ایشان بپرسیم که چرا بازار سرمایه در ایران نتوانسته است به جایگاه اصلی خود دست یابد.